«Я не я, і хата не моя?»

Проблема житла для молодих спеціалістів завжди була болючою. Бо якщо на навчання студентів у батьків ще гроші знаходились, то про квартиру чи будинок мріяти не доводилось. Не кожен, навіть працюючий і більш менш забезпечений матеріально фахівець, може дозволити собі таку розкіш, як власне жило. Тому і плинність кадрів спеціалістів усіх професій і в місті, і в селі завжди висока. Але бувають винятки…

У 2010 році 17 молодих фахівців з усіх районів Херсонщини, які на той час «стояли» в безнадійній черзі на отримання житла, потрапили в список «щасливчиків» – в області вступила в дію програма «Вчитель». Обласна рада пропонувала сільським вчителям підшукати собі житло в селах, де вони працювали, щоб згідно з програмою, придбати його для них за кошти з обласного бюджету.

Двоє молодих педагогів з Любимівки, учасники програми «Вчитель» М. Шайко і Ю.Плачендовська подали необхідні документи, і після проведення всіх формальних і законних процедур, в’їхали в свої нові оселі.

Районна рада у своєму звіті, опублікованому в номері «Каховської зорі» від 6 жовтня 2011 року, повідомила, що направила до Херсонської обласної ради клопотання про передачу в спільну власність Каховського району на баланс відділу освіти Каховської райдержадміністрації 2 житлові будинки в смт. Любимівка, придбані для вчителів за кошти Херсонської обласної ради.

Херсонська обласна рада, в свою чергу, довела до відома нових власників житла, що придбані будинки вже передані з обласної територіальної власності у власність Любимівської селищної ради, яка, в свою чергу, на виконання вищевказаної програми, повинна була закінчити формальності з передачі ордерів їх законним володарям для подальшої приватизації.

Але…. молоді вчителі й досі не отримали документів на придбані для них будинки. Так, сім’ї Марини та Юлії живуть у будинках на правах квартиронаймачів. Без документів і шансів знайти кінці, які загубилися в бюрократичних коридорах. А цього року їх очікував ще один удар – на своє стотисячне запитання: «Коли ж будуть готові наші документи про право власності на житло», отримали відповідь: «Селищна рада передала будинки знову у власність територіальної громади Херсонської області».

На запит в область отримано відповідь, яка ще більше шокувала: «Будинки, які знаходяться за адресою: Каховський район, смт.Любимівка, вул. Пролетарська, 90-А та вул.Леніна, 26, до територіальної обласної громади не поверталися».
15 вчителів з усієї області, які давно вже обжилися в своїх, отриманих від обласної ради помешканнях, співчувають колегам і дивуються, як могло таке статися, адже кошти з обласного бюджету були направлені спеціально на придбання конкретних будинків для конкретних людей.
Вбачається не просто халатність, а нецільове використання бюджетних коштів, витрачених начебто за призначенням. Але не це зараз головне. Каховська районна рада, яка могла б вже давно покласти край декількарічній тяганині педагогів з селищною радою, самоусунулася від вирішення проблеми.

Як повідомив редакції голова районної ради М.Крупін, то не наш клопіт. Нехай розбираються обласна та селищна ради. На ділі ж виходить: «Я не я, і хата не моя?».

Хто ж поставить в цій справі крапку і знайде кінці, заховані у недрах бюрократичної машини?

Жанна КИСЕЛЬОВА, головний редактор газети «Каховська зоря».

Р.S. Поки номер готувався до друку, «Каховська зоря» отримала відповідь на свій запит від голови Каховської райдержадміністрації В.Салтикова, який пообіцяв розібратися з цим питанням і запрошує на особистий прийом М.Шайко і Ю.Плачендовську.

Дякуємо за відгук!

Pin It on Pinterest