Апаратна нарада

Правоохоронці займуться лісопосадками
Останнім часом на території району мешканці знищують, пошкоджують полезахисні лісові смуги та незаконно вирубують лісові насадження, особливо в сільській місцевості.

З цього приводу голова РДА Валерій Салтиков наголосив на необхідності системної роботи з населенням, проведення профілактичних та виховних бесід, та рекомендував передавати ці насадження на утримання землекористувачів.

– В 2008 році було створено КЗ «Херсонліс», який взяв на баланс всі лісонасадження області, не довго пропрацювавши, підприємство благополучно розорилося. По факту на даний час насадження без власників, а так як вони не мають балансоутримувача – немає постраждалої сторони при їх знищенні, а отже правоохоронці не можуть притягнути до відповідальності порушників. Про захист лісосмуг можна говорити лише на рівні виховання людей. Можливо будемо передавати їх на баланс сільрад, – зазначив голова РДА.

Рятувальники закликають не палити суху траву
З питання забезпечення протипожежного захисту Каховського району поінформував начальник Каховського РВ УДСНС в Херсонській області Ігор Берещенко.

– Щорічно Державна служба України з надзвичайних ситуацій роз’яснює населенню правила пожежної безпеки у побуті, але, на жаль, це не сприяє зменшенню пожеж, – каже Ігор Миколайович. – Спалювання сухої трави – небезпечне, адже вогнем знищується не лише сухостій, а руйнується гумус. Це призводить до погіршення якості ґрунтів і, як наслідок – до зниження урожайності. До речі, відповідно до законодавства України несанкціоноване випалювання сухої природної рослинності або її залишків, порушення вимог безпеки у природних екосистемах тягне за собою кримінальну або адміністративну відповідальність.

З 1 травня діятиме нова система надання житлових субсидій
Начальник управління праці та соціального захисту населення Юлія Ільїна висвітлила питання щодо механізму впровадження нової системи оформлення житлових субсидій, надання пільг та компенсацій. Нова система надання житлових субсидій населенню вступає в силу з 1 травня, призначення якої відбуватиметься на основі подання лише двох документів. Основні моменти нарахування субсидії, терміни її призначення, роз’яснення щодо заповнення декларації та заяви читайте на 4 стор.

Також Юлія Ільїна наголосила на посиленні відповідальності заявника за надані відомості та рекомендувала з метою уникнення подачі недостовірної інформації звертатися до податкової інспекції за отриманням довідок про доходи.

В області створять єдину потужну оперативно-диспетчерську службу
Останнім було піднято питання передбачення в місцевих бюджетах коштів на співфінансування невідкладних ремонтних робіт та оснащення оперативно-диспетчерської служби обласного територіального центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. За розрахунками Департаменту охорони здоров’я Херсонської ОДА співфінансування з Каховського району передбачено у розмірі 320,5 тис. грн., з м. Каховка – 330,6 тис. грн. Для більш детального роз’яснення щодо переваг роботи оперативно-диспетчерської служби слово було надано головному лікарю Каховської філії екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Ігорю Жару.

– Проектом Закону України «Про екстрену медичну допомогу» передбачається створення єдиної потужної оперативно-диспетчерської служби. На базі обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф планується створення оперативно-диспетчерської служби з єдиною центральною диспетчерською. Виклик надходитиме на лінію «103».

На екрані диспетчера буде відображено розташування всіх машин швидкої медичної допомоги, які обладнаються GPS-системами. Згідно з розрахунками, це сприяє зменшенню витрат палива з 40 тонн до 30. Завдання центральної диспетчерської – проводити прийом, аналіз та переадресацію викликів на підстанції області та здійснювати контроль за пересуванням і вчасним приїздом бригад екстреної медичної допомоги за викликом. Хочу зауважити, що наразі відбувається формування служби, оскільки це потребує додаткового фінансування для придбання необхідного обладнання. Так тільки на введення в експлуатацію майнового комплексу Центру ЕМД потреба становить 17 млн. грн.

Також Ігор Йосипович зазначив, що наразі в області є план розвитку підрозділів екстреної медичної допомоги для досягнення основної мети, визначеної законодавством України – забезпечення 10-хвилинного приїзду бригад до місця події в містах і до 20 – у сільській місцевості. До речі, через складні погодні умови та транспортні розв’язки ці терміни за законодавством можуть бути подовжені на десять хвилин.

Проте населення повинно знати, що й самі виклики розподіляються на екстрені та не екстрені – це, відповідно, обумовлює час приїзду медпрацівників за викликом. За екстреним бригада повинна прибути за вказаний термін, не екстрений же виклик (наприклад, при високій температурі тіла, підвищеному тиску тощо) може перебувати в режимі очікування 60 хвилин (тобто обслуговування виклику здійснюється протягом години). Для прикладу, перше місце по викликах на Каховщині посідає гіпертонічна хвороба – 189 викликів за минулий місяць, друге – ішемічна хвороба (близько 100).

Хоча згідно з ротацією ці випадки відноситься до не екстрених, станція ЕМД м. Кахока все одно намагається вкластися в 10 хв. та надати допомогу.
Введення в дію єдиної оперативно-диспетчерської служби дасть змогу зменшити час обробки інформації про виклик з 10 до 1хв., збільшити показник доїзду у міста (в межах 10 хв.) до 98 % (зараз – 78%), у селах до 99%, зменшити кількість запізнень на виклики по містах з 12 до 2%, у селах – з 8 до 1%, відсоток непрофільних викликів з 3,7 до 0,5.

Згідно з реформою структура екстреної медичної допомоги Херсонської області буде розширена шляхом планування нових пунктів екстреної допомоги. Так, зокрема, в підпорядкуванні станції ЕМД м. Каховка з’явиться п’ять нових пунктів в с. Червоний Перекоп, с. Семенівка, с. Тавричанка, с. Балтазарівка, с. Строганівка.

Дякуємо за відгук!