АБО Пан, або пропав? Тенденції розвитку міста

На засіданні міськвиконкому серед інших питань був розглянутий звіт відділу економіки про виконання Програми соціально-економічного розвитку Каховки у І кварталі. Пролунали цифри як позитивних, так і негативних тенденцій.

Так, наприклад, нашому місту вдалося зберегти стабільний об’єм іноземних інвестицій: третину загальнообласних показників складають саме інвестиції, залучені у Каховку. Також і третина всієї реалізованої на Херсонщині продукції належить нашому місту (в 9 разів більше, ніж в середньому по області). Серед негативних тенденцій – демографічна проблема (на кінець І кварталу кількість населення міста складала 37 тис. 74 особи; народилося 55, померло 104 особи); зростання заборгованості по зарплатах на 33,3%; невисокий рівень зарплат (середній показник – 2590).

Остання болюча проблема, за словами міського голови О.Карасевича, є «неораним полем» для спільної діяльності відділу економіки та фіскальної служби, адже на багатьох підприємствах продовжується практика виплат зарплатні «у конвертах», без офіційного працевлаштування робітників. З початком сільськогосподарського сезону ця проблема постає ще більш гостро, і саме тут податківці мають спрацювати вчасно з метою виявлення неоформлених працівників та виведення такої економіки «з тіні».

Також позором для підприємства «Торнадопласт» назвав міський голова факт затримки ним ним зарплати своїм працівникам у сумі 19 тис. грн., доручивши в особистій зустрічі з керівництвом вирішити це питання начальнику управління праці та соціального захисту населення В.Скрипниченку.
Щодо місцевого бюджету було сказано, що він на сьогодні виконаний на 105% – і це завдяки найбільшим платникам податків, таким як підприємства «Чумак», «Каргілл», «КЗЭСО», «Грін Тім» та міському відділу освіти, а також і платникам за користування землею – трьом вищеназваним підприємствам, Каховським ХПП та РайСТ.

Хоча, стосовно запланованої відділом економіки суми, акцизний податок, з якого місто з початку цього року отримує кошти на ремонт доріг, у першому кварталі також перевиконаний, але сума цього збору має бути значно більшою, – коментував міський голова. «На сьогодні це близько 15% від тієї, що мала б збиратися, якби підприємці сплачували акцизний податок чесно», – додав він. Тому податківцям треба більше працювати задля виявлення приховування прибутків продавцями алкоголю, тютюну та паливно-мастильних матеріалів.

Кожен, хто купує ці товари, повинен не забувати вимагати фіскальний чек на придбаний товар. «Каховські автомобілісти хіба перші не зацікавлені в гарних дорогах? Отже, заправляючи своє авто, купуючи пачку цигарок чи пляшку алкогольного напою, в ваших же інтересах брати чек у продавця», – резюмував мер.

Серйозною проблемою залишається й повільне проводження через Держказначейство компенсацій комунальним підприємствам за нараховані населенню субсидії й пільги.

– Одноголосно члени виконкому проголосували за виділення резервних коштів для Каховської керуючої компанії на матеріали для ремонту даху кількох багатоповерхівок, які серйозно постраждали після сильних вітрів 7 і 8 квітня.

– Позаяк цьогоріч День Конституції та День молоді припадають на один день, міськвиконком затвердив відзначення у місті обох свят 28 червня й дозволив проведення на відкритій площі концерту і молодіжної дискотеки до опівночі.

– Літнім відпочинком у пришкільних таборах буде охоплено 600 дітей. Ця кількість (у порівнянні з 2014р. – 1150) знижена свідомо у відповідь на прохання учнів і батьків не залучати дітей у табори добровільно-примусово. Натомість, планується кількість замінити якістю – як в харчуванні, так і у відпочинковій програмі. За словами начальника міськво М.Гончара, працюватимуть сім таборів на базі навчальних закладів міста, а також близько 20 тис. грн. буде виділено на екскурсії по Херсонщині.

Розуміючи, що на державному рівні Програма доступного житла «благополучно забуксувала», члени міськвиконкому підняли питання про необхідність хоча б невеликих кроків у цьому напрямку силами самого міста. Так, багатьох обурює доля недобудованого кооперативного будинку у східній частині міста на вул. Мелітопольська. Як зазначив О.Карасевич, міська влада двічі виділяла кооперативу кошти на добудову, але, через зволікання його членів та падіння курсу гривні, вони знецінилися й роботи проведені не були. Також свого часу відмовилися члени кооперативу й від продажу довгобуду або від отримання грошей з обласного бюджету на коригування проекту під програму доступного житла. Таким чином, ця будівля й зараз залишається проблемою міста, а члени кооперативу повелися за приказкою «і сам не гам, й іншому не дам».

Як один із кроків вирішення проблеми доступного житла член виконкому Я.Микитин запропонував місту викупити у «КЗЭСО» гуртожиток (свого часу викуплений заводом в «Укрводбуду») з вдалим плануванням кімнат і вже частково проведеним переплануванням під квартири, на умовах подальшого виділення кількох квартир працівникам «КЗЭСО», що вже багато років стоять на обліку як такі, що потребують житла.

***

Позитивно зустрів виконком пропозицію начальника райвідділу міліції В.Немерця віднайти кошти хоча б на частковий поточний ремонт монументу «Легендарна тачанка». Паралельно міський голова зазначив, що місто подало заяву в обласне товариство з охорони пам’яток щодо клопотання на рівні держави про виділення коштів на капітальний ремонт цього непересічного пам’ятника історії та культури. Каховчан та гостей міста міська влада запевнила, що всі важливі частини монумента не вкрадені, а зберігаються до часів реконструкції під відповідальністю КП «КТП».

Дякуємо за відгук!

Pin It on Pinterest