Обережно кліщі!

Разом з пробудженням природи прокинулися і ті, кого ми зовсім не раді бачити – кліщі. Саме в квітні-травні, а також і у вересні -жовтні спостерігається пік активності цих небезпечних для людини комах.

Улюбленими місцями кліщів є хвойні ліси, а також вологі місця: яри, узбіччя доріг. Активізуються кліщі перед дощем, у похмуру погоду, а в ясний день вони небезпечні вранці і ввечері.

Кліщі, що перезимували в опалому листі і хвої, а також щілинах в самому ґрунті, виходячи на полювання, піднімаються на рослини і невисокі гілки дерева та кущів і, прийнявши зручну позу, чіпляються за тварин і людей, які проходять повз.
Небезпека підчепити кліща підстерігає нас не тільки на природі. Принести комаху в будинок може собака або кішка, яка гуляє на вулиці, він може бути і в букетику польових квітів.

Потрапивши на відкриту ділянку тіла людини, кліщ присмоктується, що відбувається абсолютно безболісно, і може стати причиною досить серйозних та важко виліковних захворювань. Кліщі переносять такі хвороби, як кліщовий енцефаліт, кліщовий висипний тиф, кліщовий бореліоз (хвороба Лайма), геморагічну лихоманку та інші.

Особливу небезпеку для людини становить захворювання кліщовим енцефалітом. Енцефаліт – це хвороба, яка призводить до ураження центральної нервової системи і рухового центру людини, в результаті чого може розвинутися параліч, а потім багаторічна інвалідність або навіть смерть.
Кліщовий енцефаліт може ніяк себе не проявляти навіть до 25 днів, в середньому ж інкубаційний період триває від одного до двох тижнів. Виявляється кліщовий енцефаліт наступними симптомами: висока температура (до 40 °); нудота і блювота; гострий головний біль; біль в суглобах, м’язах і горлі; діарея; пітливість; загальна слабкість.

В основному хвороба проявляється відразу ж у гострій формі, але іноді періоду загострення передує стан загальної слабкості і нездужання. У кожному разі, якщо після укусу кліща вас стали турбувати перераховані вище симптоми, то негайно звертайтеся до лікаря, тому що самолікування може бути смертельно небезпечне.

Зазначимо, що пацієнт з хворобою Лайма безпечний для оточуючих, тобто кліщовий бореліоз не передається від людини до людини. Незважаючи на те, що летальний результат при даному захворюванні не виражений, він можливий у зв’язку з ускладненнями на серце. Лікування слід проводити обов’язково, чим раніше хворий звернувся до лікаря, тим більш сприятливі прогнози щодо одужання.

Проте захистити себе від цих неприємних хвороб можна.
По-перше, збираючись на природу, потрібно так продумати своє вбрання, щоб залишилося якомога менше відкритих ділянок тіла. На голову обов’язково одягти кепку.

По-друге, дуже бажаним є обробка одягу та відкритих ділянок тіла спеціальними засобами, що відлякують кліщів-паразитів.
Ви також можете купити так звані акарицидні препарати, що вбивають кліщів, тільки в цьому випадку пам’ятайте, що їх потрапляння на шкіру неприпустимо.

Бажано похід з ночівлею в наметах відкласти до найспекотніших місяців, коли кліщі менш активні.
Прийшовши з ліса, обов’язково оглядайте своє тіло та одяг, а також домашніх вихованців, які прогулювалися з вами на предмет наявності кліщів.
Будьте пильні і дотримуйте необхідних заходів обережності при виході на природу.

Ганна ШЕЛЕСТ, головний державний санітарний лікар Каховського району.

Перша допомога
Так що ж робити при укусі кліща? Для початку потрібно його витягти. При укусі кліщ виділяє слину, перша порція якої діє як цемент і його хоботок міцно приклеюється всередині рани. Тому спочатку варто з півхвилини-хвилину похитати кліща з боку в бік, а потім плавно його вийняти. Ні в якому разі не використовуйте гострі щипці для цієї справи, дуже великий шанс відкусити голівку. Просто візьміть пальцями/нігтями за черевце, якомога ближче до голови і плавно потягніть вгору. Ще можна використовувати нитку. Затягніть петельку навколо хоботка кліща якомога ближче до шкіри, а потім тягніть. Не варто змащувати кліща олією, спиртом або посипати сіллю, те, що він від цього вилізе – міф.

У семи з десяти випадків кліща вдається видалити повністю. Але якщо в шкірі залишився хоботок, не потрібно намагатися виколупати його. Шкіра швидко регенерує і виштовхує сторонні тіла назовні, тому досить двічі на день обробляти місце укусу зеленкою. Через 4-5 днів залишки кліща самі вилізуть назовні.

Спостерігайте за місцем укусу. Протягом 2-3 днів навколо нього буде рожева пляма, це нормальна реакція на укус комахи. Якщо пляма пропаде – то все добре, якщо ж збережеться і буде рости, то по прибутті додому обов’язково зверніться до інфекціоніста. Аналізи вам не завадять. І незалежно від їх результатів потрібно звертати увагу на будь-які висипи на шкірі. Особливо якщо рожеві плями постійно збільшуються і змінюють форму.
Через три тижні можна здати кров для аналізу на енцефаліт й кліщовий системний бореліоз, тоді ви вже точно дізнаєтеся чи заражені.

Дякуємо за відгук!