«КАХОВСЬКА ТАЧАНКА»: Данія – Луцьк – Каховка – зона АТО

Таким є маршрут нового волонтерського проекту з передачі автомобіля на потреби розвідників ЗСУ, що служать у зоні проведення АТО. Починалося все з ідеї каховчанина Андрія Калова, котрий уже неодноразово допомагав українській армії та службовцям Каховської ДПРЧ-13. І якщо раніше Андрій головну увагу приділяв придбанню амуніції й екіпіровки для наших солдатів і рятівників, то наступним своїм проектом визначив передачу автомобіля на потреби воїнів 131-го підрозділу окремого розвідбатальйону, що базується під смт. Володарське на Донеччині.

На сьогоднішній день нова транспортна техніка – одна з найбільших необхідностей для солдат Збройних сил України, особливо, розвідників, які часто знаходяться на завданнях далеко від основної бази свого підрозділу. Тому так і склалося, що, дізнавшись від друзів-волонтерів у Данії (це – здебільшого, українці, котрі живуть і працюють у цій країні, але не поривають зв’язків із Батьківщиною; чим можуть, допомагають їй, особливо в цю важку воєнну годину) про те, що один із місцевих фермерів продає свій «Fiat dukato» у досить непоганому стані та за прийнятною ціною, Андрій з власних коштів профінансував купівлю цієї машини. Звичайно, транспортували її територією ЄС теж «датські українці».

Процедура перетинання автомобілем кордону була узгоджена за сприяння СБУ та Державної прикордонної служби України. А ось до Каховки машину доставили волонтери ГО «Автомайдан України» Луцького відділення.

Петро Лисиця та Сергій Абрам, яким усього лише трохи за 20 років, були активістами Революції гідності, а протягом ведення бойових дій на Сході країни, з їхньою ГО “Автомайдан України” в якості волонтерської допомоги доправили українським солдатам вже більш, ніж 120 автомобілів. І хоча нинішня їхня поїздка лежала не в зону АТО, а тільки до Каховки, через несприятливі погодні умови вона також стала досить екстремальною.

– Незважаючи на те, що дорога була складною, до Умані їхали без проблем, – розповідає С.Абрам. – З Первомайська почало замітати снігом. У Вознесенську вже було багато снігу, й дороги не було видно. Біля міста Нова Одеса стояв патруль ДАІ, котрий попередив, що далі не проїхати, але ми вирішили продовжувати путь. У нас пробилося колесо, після його заміни продовжили рух. На шляху бачили, як джипи, фури, автобуси зупинялися в сніжних пастках, але наш «європеєць», звиклий до кращих погодних умов і кращих доріг, якимось дивом уперто рухався вперед. Декілька разів машину заносило на дорозі, та ми виманеврували і вже близько 19-тої години добралися до пункту призначення, де нас із нетерпінням чекали каховські волонтери – родина Калових і Роман Міщук. Дякуємо всім, хто хвилювався за нас!

Отже, датські та луцькі волонтери своє завдання з честю виконали. Яке ж завдання тепер стоїть перед каховчанами?

– Чекаємо, поки поліпшаться погодні умови, – ділиться Р.Міщук, – адже машина прийшла, вся покрита льодом. Але я вже домовився з хлопцями однієї з місцевих станцій технічного обслуговування, які погодилися у вільний від основної роботи час зайнятися ремонтом та удосконаленням автомобіля. Окрім фарбування й заміни деяких деталей, його треба «підігнати» під потреби військовослужбовців: встановити броньоване днище, кевларовий захист боків, навіс над кузовом, на який пошити тент для перевезення в кузові особового складу. Роботи чимало, і наперед кажу, що знадобляться ще добровільні помічники, котрі візьмуть на себе різні «фронти робіт».

– Я міг би поступово робити все це сам, – зазначає головний меценат проекту А.Калов. – Але нам, тим, хто вже долучився до цієї доброї справи, дуже хочеться перевести її у масштаби всього нашого рідного міста, надати їй розголосу та свого життя; об’єднати в гідному проекті весь волонтерський актив Каховки. Адже у нас дуже багато чудових, небайдужих людей, які, до того ж, є справжніми майстрами свого діла. Ось і хочеться, щоб всі люди доброї волі, патріоти України та свого міста долучилися до підготовки й передачі «Каховської Тачанки» нашим захисникам. Ми завжди раді будемо будь-яким вашим слушним пропозиціям!

З приводу початку цієї величезної спільної роботи «Каховська зоря» вирішила стати інформаційним спонсором прекрасного волонтерського проекту під назвою «Каховська Тачанка». Ми будемо висвітлювати його етапи, від імені координаторів звертатимемося з наших шпальт і в мережі Інтернет до земляків, коли з’являтимуться ті чи інші потреби для подальшого ремонту автомобіля, ну й, звичайно, віримо, що познайомимо каховчан ще з багатьма іменами небайдужих, креативних і дієвих земляків, які й по закінченні цього масштабного проекту залишатимуться єдиним ядром у справі допомоги ближнім, перебудови на краще нашого міста та й усієї країни.

«Єднаймося, бо ми того варті»!

P.S. Бажаючі надати фінансову допомогу проекту “Каховська Тачанка” можуть надсилати кошти на картку “Приватбанку” 5168742320452844 на ім’я Калова Андрія Григоровича.

Ірина СОШНІКОВА.

(Продовження теми читайте в наступних номерах «Каховської зорі»).

На фото «Каховської зорі» (зліва направо): волонтери П.ЛИСИЦЯ, Андрій Григорович (батько А.КАЛОВА), Р.МІЩУК, С.АБРАМ та Петро СВИНТАК, на чиєму подвір’ї перечікує погану
погоду авто з Данії.

Дякуємо за відгук!