Мистецтво, що запалює серця…

Перлини Каховки «Надія» і «Радість» відзначили свій 35-річний ювілей.

6 лютого святково вбрані каховчани з квітами прийшли до міського Палацу культури «Меліоратор». Наші знані, уславлені народний ансамбль танцю «Надія» (керівник заслужений працівник культури України, Почесний громадянин міста Надія Сергеєва) та зразковий ансамбль танцю «Радість» (керівники Ольга Волик та Вероніка Сергеєва), про становлення і творчий шлях яких вже можна написати книгу, відзначали свій день народження.
…1981 рік. У Каховку приїздить подружжя хореографів – Надія та Олександр Сергеєви з метою створити ансамблі народного танцю. І їм це вдалося. Сьогодні зразковий ансамбль танцю «Радість» та народний ансамбль танцю «Надія» святкують своє 35-річчя.

…Хрещеною матір’ю ансамблів стала Марія Василівна Лонська, яка постійно опікувалась колективами і допомагала вирішувати всі проблеми.
Педагогом подружжя Сергеєвих була відомий і талановитий хореограф, заслужений працівник культури України Тамара Пилипівна Ерліх. Саме їй завдячують наші хореографи, і тому ювілейний концерт було розпочато постановкою Тамари Ерліх – хореографічною новелою за романом О.Гончара «Тронка». Колись у цьому танці солісткою була Надія Сергеєва, а сьогодні – її улюблена учениця Ольга Волик.

Танцювальний калейдоскоп постановок усіх регіонів України, народів світу, сучасної хореографії захопив і вразив глядачів. А коли на сцену вийшли колишні учасники колективів і виконали хореографічну композицію «А хто кращий?», зал вибухнув оплесками.

Згадали ведучі й учасників колективів, що реалізували себе в сучасній хореографії, це – Єгор Солодкий, Анастасія Оніщенко, Дарина Лядецька, Артем Волосов та Микита Василенко, які увійшли у двадцятку кращих танцівників шоу-проекту «Танцюють всі», і звісно, Дар’я Швецова.
Дар’я закінчила Національну Академію керівних кадрів культури і мистецтв. Нині працює в Києві балетмейстером-постановником шоу-балету «Dreams». Також вона учасниця балету Олени Коляденко «Freedom». Дар’я завжди з радістю приїздить у рідне місто, пам’ятає про рідний ансамбль і робить для нього свої постановки. На святі разом з випускницею ансамблю танцю «Надія» Валерією Євтушенко, що навчається у Київському університеті економіки і права «Крок», а у вільний час танцює у колективі Дар’ї, та учасницею свого колективу Марією Голуб подарували глядачам дві постановки.

Родзинкою свята став творчий подарунок від народного ансамблю танцю «Надія» своєму керівнику Надії Іванівні Сергеєвій – концертний номер «Ах, девочка Надя».
Прекрасним творчим сюрпризом для глядачів та учасників ювілейного заходу став танець «От меня к тебе» колишньої випускниці, а нині відомого хореографа в Україні та за її межами Тетяни Островерх. Вона – балетмейстер-постановник шоу-проектів «Танцюють всі», «Танці з зірками», проводить майстер-класи з модерн-джаз танцю, як в Україні, так і у Європі, працює за кордоном як хореограф-постановник. Член журі багатьох міжнародних конкурсів сучасної хореографії, лауреат Міжнародного конкурсу ім. Галини Уланової.

Не могли не згадати тих хореографів, які багато років працювали керівниками у міському Палаці культури: Єфімову Ніну, що працює у Санкт -Петербурзі, Молчанову Оксану, яка нині трудиться в Угорщині, Олександра Осадчого, Олену Степанову, Андрія Карєва та Андрія Касянюка.
Багато випускників колективів-ювілярів, що обрали професію хореографа, не зраджують народній хореографії, це – Тетяна Поночевна, Наталія Зубкова, Христина Солодка, Надія Дідик, Ольга Ватуліна, Діана Карпенко, Марія Лещинська, Світлана Мандебура, Дмитро Черевко, Михайло Зубков.

А Катерина Тетеря та Юлія Печенова, закінчивши університет, працюють керівниками колективів у нашому місті. Вчиться на факультеті народної хореографії і Бережна Ірина. Класичний тренаж відіграв для неї визначальну роль. Завдяки йому вона вже на першому курсі Миколаївського коледжу культури і мистецтв стала на пуанти. Перший номер, який Ірина подарувала глядачам, була варіація з балету Мінкуса «Баядерка». А разом з братом, солістом народного ансамблю танцю «Надія» Володимиром Бережним, підготували для каховського глядача «Фінську польку», хореографія Ігоря Моїсеєва.

Шквал емоцій викликав улюблений ансамблем танець – «Єврейський фрейлікс», який виконали колишні випускники колективу, серед яких були і ведучі свята – Марина Шорнікова та Андрій Тиква.

35 років – чималий відрізок часу, за який відбувалися як радісні, так і сумні події. Молодими трагічно пішли з життя учасники колективу та пам’ять про них нетлінна, вона і донині живе в наших серцях. У 2010 році пішов з життя засновник та керівник зразкового ансамблю танцю «Радість», колишній директор міського Палацу культури «Меліоратор», Почесний громадянин міста, заслужений працівник культури України Олександр Іванович Сергеєв. У пам’ять про свого керівника зразковий ансамбль танцю «Радість» виконав хореографічну композицію «Лелеки». Солістка – онука Олександра Івановича – Анастасія Сергеєва.

Останні події в Україні, що сколихнули увесь світ, відгукнулися в патріотичних номерах ансамблів танцю «Надія» і «Радість». У них оспівується любов до Батьківщини, соборної і незалежної. Під гаслом «Україна  – це я…» на сцені зібралися всі учасники концерту. Обличчя кожного світилося радістю і щастям.
Зал аплодував стоячи, коли у фінальному номері «В день народження» на сцену вивезли ювілейний триярусний торт.

Гучними оплесками та квітами глядачі зустрічали акомпаніатора  Олену Рок; костюмера Тамару Шашликову, першого костюмера ансамблів Лідію Анатолівну Гуреєву; педагога-хореографа Вероніку Сергеєву; керівника зразкового ансамблю танцю «Радість»  Ольгу Волик; незмінного керівника народного ансамблю танцю «Надія», корифея хореографічного мистецтва, Почесного громадянина міста, заслуженого працівника культури України Надію Сергеєву. У цьому році ця талановита жінка, з колосальним творчим, інтелектуальним і людським потенціалом відзначатиме 50-річний ювілей своєї творчої діяльності.

Який же день народження без привітань і подарунків? Ювілярів вітали почесні гості та друзі колективів: радник міського голови В.Федченко, який вручив сертифікат на придбання ноутбука  та грамоти керівникам ансамблів; заслужений діяч мистецтв України, начальник управління культури Херсонської обласної державної адміністрації С.Думинська; завідувач кафедри класичної хореографії та методики викладання Херсонського Державного університету, відмінник освіти України, голова Херсонського обласного осередку Національної спілки хореографів України, заслужений працівник культури України, доцент А.Рехліцька; заступник директора обласного Центру народної творчості О.Степанова та методист хореографічного жанру обласного Центру народної творчості А.Тлумак; заступник голови Каховської районної державної адміністрації О.Вакулич та начальник відділу освіти Каховської райдержадміністрації В.Грушко; офіційний представник громадської організації «Солідарна Україна» у Каховці О.Мігас; директор Каховського історичного музею С.Сидьолкіна.

Колективи, які працюють в нашому місті, під керівництвом Наталії  Зубкової (танцювальний колектив „Веселушки“) та Наталії  Лобанової (студія східного танцю), вітали ювілярів своїми творчими номерами.
Спонсор – Каховська філія ТОВ “АТ “Каргілл” (директор І. Літвіненко) підтримав традицію, яку започаткувала колишня учасниця колективу Г.Виноградова, і подарував учасникам народного ансамблю танцю «Надія» футболки з емблемою колективу.
Всі вихованці колективів отримали на пам`ять про участь у святі ювілейні вимпели.

Ми вдячні друзям і спонсорам нашого свята: громадській організації «Солідарна Україна», приватному підприємцю П.Пастушенку, Л.Боден.
Щира подяка всім працівникам Палацу культури «Меліоратор», що брали участь у підготовці свята. Особлива подяка начальнику відділу культури Каховської міської ради Інні Матросовій.

Віват, «Радість»! Віват, «Надія»! Ви найкращі! З днем народження!

Олена СТЕПАНОВА, директор МПК “Меліоратор”.

Дякуємо за відгук!