Оздоровлення та відпочинок пільгових категорій дітей Каховського району – у співпраці держави, батьків та місцевих громад

Незабаром розпочнеться літо. У школярів з’явиться багато вільного часу. Звичайно, його треба провести з користю для того, щоб набратися й сил перед новим навчальним роком, і нових вражень на всі довгі холодні і не дуже «мобільні» осінньо-зимові місяці. Ну, а найголовніше – аби укріпити здоров’я дитячого організму, який повинен рости й розвиватися правильно. Зрозуміло, що головна турбота в цій справі лежить на батьківських плечах. Але й держава та місцева влада за будь-яких обставин не повинні відсторонюватися від допомоги батькам або опікунам дітей у цьому, адже наше молоде покоління – то майбутнє не тільки своїх батьків, а й своєї держави, свого населеного пункту, тієї громади, в якій воно зараз зростає.

Який же стан справ з організацією правильного і корисного дитячого літнього відпочинку та оздоровлення у Каховському районі? На ці та інші питання «Каховській зорі» відповідає начальник управління соціального захисту населення Каховської районної державної адміністрації Юлія Ільїна:

– В районі щороку впроваджується комплекс заходів, спрямованих на організацію літнього відпочинку та оздоровлення дітей. Літня кампанія оздоровлення та відпочинку дітей проводиться у відповідності до Закону України «Про оздоровлення та відпочинок дітей».

По-перше, звертаю увагу,  що ці два терміни – «відпочинок» і «оздоровлення» – законодавчо є не зовсім синонімами. Тому в райдержадміністрації за кожен із цих «фронтів робіт» відповідають різні її структурні підрозділи.
Традиційно, робота з організації відпочинку дітей району координується відділом освіти, молоді та спорту районної державної адміністрації.  З метою організації відпочинку дітей влітку 2016 року на базі загальноосвітніх навчальних закладів цим відділом планується функціонування 22 таборів відпочинку з денним перебуванням 1500 дітей. На організацію та проведення літнього відпочинку виділено 675,6 тис. грн. з районного бюджету та 40 тис. грн. позабюджетних коштів. Якщо порівнювати з минулим роком, то через обмеженість фінансового ресурсу районного бюджету  влітку 2015 року відпочинок дітей району  був забезпечений лише на базі одного навчального закладу району – Чорнянської ЗОШ І-ІІІ ступенів, де з 2 по 19 червня працював табір з денним перебуванням «Молода Січ», в якому відпочило 59 дітей.

– А що з оздоровленням?
– Для організації оздоровлення дітей району в позаміських таборах управлінням соціального захисту населення районної державної адміністрації забезпечується закупівля путівок до дитячих оздоровчих таборів. Головним критерієм відбору табору для оздоровлення дітей району є раціональне співвідношення якості надання оздоровчим закладом послуг оздоровлення та їхня вартість. Завдяки небайдужості депутатів районної ради,  на закупівлю путівок з районного бюджету передбачені кошти в сумі 224 тис. грн., з них для транспортного забезпечення – 25 тис. гривень. Кошти будуть спрямовані на оздоровлення дітей пільгових категорій. Орієнтовно планується закупівля 64 путівок для дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та дітей інших пільгових категорій, які першочергово потребують оздоровлення.

Завдяки активній позиції у зазначеному питанні більшості сільських рад району, за рахунок їхніх коштів планується оздоровити дітей Волинської, Дмитрівської, Дудчинської, Заозерненської, Коробківської; Костогризівської, Новокам’янської, Роздольненської, Червоноперекопської, Чорнянської сільських рад на загальну суму 157,13 тис.грн. Сподіваємось, що Василівська, Кам’янська, Малокаховська, Розолюксембурзька, Семенівська, Слобідська, Тавричанська, Чорноморівська сільські та Любимівська селищна ради  долучаться до оздоровлення дітей своїх громад та виділять кошти на оздоровлення дітей в 2016 році.

До того ж, треба не забувати, що дитяче оздоровлення буває не тільки літнє. Такий табір, як, наприклад, Одеська «Молода гвардія» приймає дітей протягом усього календарного року, забезпечуючи на цей час і їхнє навчання на базі табору.
Для порівняння: протягом 2015 року за кошти з районного бюджету було придбано 34 путівки на суму 105 тис. грн. За кошти сільських рад району оздоровлено 72 дитини на суму 210,056 тис. грн, а саме: Василівська сільська рада – 17 дітей,  Волинська – 8 дітей, Дмитрівська – 4, Дудчинська – 4, Заозерненська – 6, Коробківська – 14, Костогризівська – 2, Малокаховська – 3, Роздольненська – 3, Розолюксембурзька – 3, Червоноперекопська – 4, Чорнянська сільська рада – 4 дітей.

Протягом року діти різних категорій оздоровлюються за кошти державного бюджету та частковою батьківською платою у ДП «УДЦ «Молода гвардія». У 2016 році заплановано купити 13 путівок.

Тож запрошуємо батьків дітей пільгових категорій подати документи до управління соціального захисту населення Каховської РДА та оздоровити своїх дітей в таборах на морі.

Спілкувалася Ірина Сошнікова.

Дякуємо за відгук!